Wat is lakverf

Lakverf bestaat uit bindmiddelen, pigmenten, verdunningen en vulmiddelen. Lakverf kun je voor verschillende doeleinden gebruiken voor bescherming of verfraaiing op kozijnen, metaal, kunststof, meubels enz. Lakverven zijn verkrijgbaar in:

Lakverf blikken - Terpentine basis (alkydverf) - Terpentijnbasis (lijnolieverf) - Thinnerbasis (epoxyverf) - Waterbasis (acrylverf)

Terpentinebasis, Aklydverf

De voordelen van verf op terpentinebasis is dat het een langere droogtijd heeft dus je kunt het verf beter uitstrijken en je hebt iets meer tijd ervoor. Het verf is dikker en zeker geschikt voor buiten schilderwerk. Goed te gebruiken bij bloedend hout.

De nadelen van het verf is omdat het langer duurt dat het verf droog is heb je kans dat er insecten of stofdeeltjes in waaien. Verf op terpentinebasis vergeelt ook sneller dan verf op waterbasis en een nadeel is ook de geur (het bekende verf lucht) van verf op terpentinebasis.

Terpentijnbasis, Lijnolieverf

De voordelen van deze verf soort is dat het milieuvriendelijk en een sterke verf is. Doordat het verf niet snel droogt kun je het lekker blijven uitstrijken.

De nadelen zijn echter dat het verf soort een hele lange droogtijd nodig heeft, Soms wel langer dan 24 uur. Het verf vloeit ook niet goed waardoor je het schilderwerk niet echt strak zult krijgen.

Thinnerbasis, Epoxyverf

De voordelen zijn dat het verf snel droogt dus u bent sneller klaar en minder kans op stof of insecten op het schilderwerk. Ook wordt het verf keihard.

De nadelen zijn dat je geen tijd hebt om het verf lekker uit te strijken omdat het verf snel droogt, en omdat het verf keihard uitdroogt is de kast op barsten veel groter dan verf op terpentinebasis.

Waterbasis, Acrylverf

De voordelen van verf op waterbasis is dat het niet vergeelt dus de kleur blijf je behouden en het is slijtvast geen geur en het droogt sneller dus u bent sneller klaar. Het verf kun je verdunnen met water en is dus milieuvriendelijk.

De nadelen van verf op waterbasis is dat je snel moet werken omdat het verf snel droogt, Het verf is gevoelig voor alcohol dus gebruik een alcoholvrije schoonmaak middel bij het ramenlappen. Niet echt geschikt voor buiten schilderwerk en je kunt niet zomaar met een terpentinebasis verf over waterbasis verf schilderen.