Betekenis kleuren

Mensen die hun huis een nieuwe kleur willen geven, winnen vaak advies in bij een verfspecialist. Anderen lezen liever door woonmagazines heen en halen vervolgens daar hun inspiratie uit. Toch komt het vaak voor dat mensen uiteindelijk niet tevreden zijn met de nieuwe kleuren in hun huis. Dit heeft dan vaak te maken met het verkeerd toepassen van de kleurenpsychologie. Kleurenpsychologie heeft te maken met de betekenis en de sfeer van een kleur. Elke kleur brengt een aantal typische kenmerken met zich mee. Deze kenmerken hebben invloed op de sfeer die gecreëerd kan worden met de betreffende kleur.

Welke kleur staat waarvoor:

Rood

Ambitieuze, ongeduldige en krachtige mensen die niet bang zijn om ergens in door te draven. Rood komt vaak dominant over, en zit vol met actie en passie. Als een ruimte intimiteit moet uitstralen, is het verstandig rode accenten aan te brengen. Verf bijvoorbeeld een muur helemaal rood, en plaats nog wat rode accessoires in de ruimte. Op deze manier kan worden voorkomen dat de kamer te schreeuwerig overkomt.

Oranje

Deze mensen zijn gezellig en intelligent. Ze zijn snel van begrip en houden van etentjes. Oranje werkt stimulerend en verdrijft gevoelens van depressie. Een ruimte die beschikt over enkele oranje tinten, straalt warmte uit. Ook zorgt oranje voor creativiteit. Het is verstandig om andere muren met zachte, neutrale kleuren te verven, als een van de muren oranje wordt gemaakt

Geel

Mensen die geel kiezen zijn intelligent, gezellig en kunnen goed communiceren. Deze mensen kunnen hun gevoelens goed onder woorden brengen en vinden het makkelijk zich ergens op te concentreren. Tevens barsten zij van het zelfvertrouwen. Geel beschikt over dezelfde eigenschappen als oranje. Geel vrolijkt op, omdat verbanden worden gelegd met de zon. Wanneer een kamer donker is, doordat er bijvoorbeeld weinig licht in valt, is het verstandig geel te gebruiken in deze kamer. Let op dat te veel geel vermoeiend werkt

Groen

Staat voor verlegenheid, trouw en doortastendheid. Groen brengt evenwicht en rust in een kamer. In principe kan groen dus in elke kamer gebruikt worden. Mensen die zich in een groene omgeving bevinden, worden hierdoor vaak aangezet tot beweging.

Blauw

Deze kleur staat voor ontspanning, creativiteit, frisheid en zuiverheid. Blauw geeft hetzelfde effect als groen. Een te veel aan blauw kan zorgen voor deprimerende gevoelens.

Bruin

Staat voor veiligheid, elegantie en verfijning. Bruin is makkelijk te combineren met andere kleuren. Bijvoorbeeld met wit of gebroken wit komt bruin heel stijlvol over. Om het geheel helemaal af te maken, is het een idee om verschillende bruintinten te gebruiken.

Wit

De kleur wit is zuiver. Als een ruimte geheel wit wordt geschilderd komt dit kil, afstandelijk en klinisch over. Gebruik wit daarom om andere kleuren te verzachten of op te lichten.

Zwart

Zwart kan worden gecombineerd met allerlei kleuren. Als het als basiskleur wordt gebruikt, komt dit vaak erg dominant over, en het maakt een ruimte kleiner. Als zwart wordt gebruikt als accentkleur, komt dit modern en stijlvol over.

Het is noodzakelijk om eerst te kijken naar welke sfeer men wil uitstralen in een bepaalde ruimte. Stel dat iemand een kleur wil bepalen voor de slaapkamer. Rood, groen en blauw zijn ideale kleuren voor een slaapkamer. Rood staat voor intimiteit, en groen en blauw staan voor rust. Het betekent echter niet dat de gehele kamer in een kleur moet worden geschilderd. Men doet er verstandig aan om accenten aan te brengen.

Een muur in zijn geheel rood te schilderen, kan in een kleine kamer schreeuwerig overkomen. Ook kan het agressie oproepen. De betreffende muur kan ook deels worden geschilderd, bijvoorbeeld met verticale strepen of horizontale strepen. Verticale strepen schilderen zorgt ervoor dat de kamer hoger lijkt, horizontale strepen schilderen zorgt ervoor dat de kamer langer lijkt. Op deze manier wordt het geheel niet te opvallend, maar toch mooi.

Als een muur wordt geschilderd in bijvoorbeeld rood, is het verstandig de andere muren een wittint te geven. Twee hele mooie wittinten, die bij vrijwel elke kleur passen zijn crèmewit en reinwit. Vraag in de winkel voor crèmewit naar de verf kleuren RAL 9001, en voor zuiverwit naar kleurcode RAL 9010. De medewerkers van de winkel weet dan precies welke kleuren u bedoelt. Crèmewit en reinwit kunnen met vrijwel elke kleur worden gecombineerd. Het zijn twee zachte tinten, die andere kleuren meer tot uiting laten komen. Ook komen accessoires heel mooi uit tegenover deze twee tinten wit. Ze vallen dan extra op, en vormen echte blikvangers.

Weet u alsnog niet zeker of u er wel verstandig aan doet bepaalde kleuren met elkaar te combineren? Of hebt u toch liever nog wat persoonlijk advies? Aarzel dan niet en vraag een expert om hulp. Zo weet u zeker dat u straks met plezier naar uw geverfde muren kijkt.