Beits

Beits kun je aanbrengen op kaal hout. Het advies is wel dat het hout droog is. De beits trekt gedeeltelijk in de houtvezels en biedt daardoor een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden.

Voordelen van beits zijn dat het vochtregulerend en ademend is dit wil zeggen dat aanwezig vocht in het hout wel naar buiten kan ontsnappen, maar er geen vocht van buitenaf door de beitslaag het hout kan indringen. Over hout dat al eens geverfd is te beitsen is mogelijk maar is het wel belangrijk om het hout zeer grondig te schuren. Maar soms kan opruwen genoeg zijn om meteen een nieuwe beitslaag aan te brengen. Zorg er wel voor dat het oppervlak vetvrij en stofvrij is.

De beitsen zijn verkrijgbaar in diverse vormen:

Transparante beits

Het woord transparant slaat op het feit dat de houtnerven en alle kleurverschillen die in hout zitten zichtbaar blijven. Gebruik allereerst bij het opschuren voor fijn schuurpapier om geen krassen te maken die bij transparante beits zichtbaar blijven. Transparante beits is er ook in verschillende kleuren te verkrijgen maar voornamelijk in bruintinten en lichte tinten. Door het aanbrengen van meerdere lagen bepaal je zelf de eindkleur. Let er op dat kleurloze transparante beits geen beschermend product is voor buiten en kies dan voor donkere transparante beitsen omdat deze minder snel zal afbreken door uv stralen.

Er zijn 3 verschillende soorten transparante beits in de handel; transparant, solid en high-solid. Bij transparante en high solid beitsen ligt de glansgraad wat hoger. Deze is dus niet echt zijdeglanzend, maar meer tegen hoogglans aan (ook wel halfglans genoemd). De ademende functie die een high solid beits heeft is minder, dus houdt daar rekening mee. Het meeste transparante (binnen)beitsen zijn watergedragen (acrylaat) beitsen.

Dekkende beits

Bij een dekkende beits wordt de houtstructuur praktisch bijna onzichtbaar al naar gelang het aantal lagen beits dat je aanbrengt. Wil je echter ook minder onderhoud aan het zacht houten huis(houdelijke) onderdelen dan kun je kiezen voor deze dekkende afwerking. Dekkende beitsen kunnen worden aangebracht op behandeld en onbehandeld hout en worden afhankelijk van de toepassing meestal buiten toegepast. Dekkende beits is er ook in verschillende kleuren te verkrijgen en kunnen indien niet in het assortiment zitten speciaal gemaakt worden. Het meeste dekkende (buiten)beitsen zijn beitsen op alkyd, high solid of op oliebasis.