Nicotine aanslag verwijderen

Waarschijnlijk heeft u het al geprobeerd: schoonmaken of verven, maar het lijkt niets te helpen. Bij het schoonmaken lijkt het te werken, maar bij het drogen wordt de gele nicotine-laag weer zichtbaar. Ook bij het overschilderen van uw muren lijkt het in eerste instantie te werken, maar bij het drogen trekt de kleur van de nicotine er weer doorheen. Dat kunt u vaak merken aan de plekken waar een schilderij of lamp heeft gehangen.

Rookaanslag, bijvoorbeeld van nicotine, is niet eenvoudig te verwijderen. U kunt het proberen schoon te maken met ammoniak, maar dan zal niet alles verdwijnen. De enige oplossing is om de muren en plafond weer te schilderen met isolatieverf. U kunt niet zomaar elke muurverf kopen, want de meeste producten zullen u niet helpen. Een emmer muurverf met de woorden "100% dekkend" van de bouwmarkt zal bijvoorbeeld niet voldoende zijn. Bij de meeste normale verven zal de nicotine er weer doorheen trekken.

Voor lak-schilderwerk, zoals deuren en kozijnen, geldt hetzelfde: de nicotine trekt in de verflaag en is hierdoor niet meer schoon te maken. U zult het dus weer moeten overschilderen.

Hoe nicotine-aanslag te verwijderen en schoon te maken

Allereerst gaat u de muren zo goed mogelijk schoonmaken. Nicotine-aanslag is namelijk een vette laag die verwijderd dient te worden, zodat de nieuwe laag beter zal hechten. Hierbij kunt u gebruikmaken van vele vetafbrekende middelen, maar ammoniak is tegenwoordig nog steeds het beste en sterkste middel daarvoor. Na het schoonmaken laat u de muren en plafond goed drogen.

Aanbrengen van isolatieverf

Isolatieverf is een professionele verf die zorgt voor een zeer goede dekking. Doordat u isolatieverf gebruikt, krijgt nicotine geen kans meer om zichtbaar te worden. U kunt daarna uw muren weer schilderen in de gewenste kleur.

Nicotine verwijderen

De meeste professionele schilders gebruiken isolatieverf, wat ongeveer 150 euro per 10 liter zal kosten. Dat is duur, maar er is geen risico dat het niet werkt of niet zal helpen. U hoeft maar één keer de muren te schilderen met isolatieverf en uw muren zijn weer wit. Bij normale muurverf trekt de nicotine er na 4 à 5 keer schilderen nog steeds doorheen.

Nog een tip: wees niet te zuinig met de verf en breng de verf redelijk dik/nat aan. Wees dus niet zuinig.

Verkrijgbaar bij Deverfzaak.nl

Verkrijgbaar bij Verfmenger.com (vanaf 78,65)